"Konec Světa"

V této době se často setkávám někde s tím, že přijde někdo a tvrdí, že bude konec světa.

Že snad život zanikne nebo dokonce zanikne celý svět. Za sebe mnou říct, že věřím, že jediné jak skončí svět je a bude a vždy bylo, že se svět tak změní, že by jsme jej už nepoznali. Že projde takovou změnou (vůbec nemusí být násilná nebo bolestivá), která utvoří nový svět. Takový člověk, někde z doby Sámovy říše uprostřed Prahy někde na Václaváku v plném ruchu tramvají, aut a reklamních spotů blikajících na okolních obrovských budovách, by zřejmě tvrdil, že je někde úplně jinde než na zemi, kterou obdělával, a to klidně muže stát na skoro stejném místě.

O konci světa jsem už dávno, někdy od konce puberty, občas slyšel a celkem jsem tím byl zaražen, a někdy tomu věřil a jindy zase ne. Tehdy a dlouhou dobu poté jsem to nechápal, jednak jsem uvažoval tak, jak mě naučili moji milovaní rodiče a svět kolem mě.  A navíc všechno končí a tak proč by neměla zaniknout i naše planeta s životem na ní.

Dnes to vidím jinak, dnes podle mě nic nekončí a vše se jen transformace a přeměňuje… žádný konec nenajdete nikde, takže ani zde. Konec sice existuje, ale jen z určitého úhlu pohledu, tedy ze subjektivního pohledu. Obecně se o konci něčeho nedá mluvit nikdy.

Subjektivní konec je prostě jen náš pohled, a to co pro nás končí, pro někoho jiného začíná.

Třeba dítě na atrakci někde v zábavním parku. Nastupuje a něco pro něj začíná, a když vystupuje, tak to pro něj končí. Jenže tu máme další dítě, které zrovna po tom dítěti nastupuje na jeho místo a pro něj jízda na atrakci začíná , takže kde je tedy pravda? Končí to nebo začíná? Pro mě to nekončí ani nezačíná, tyto zažité pojmy naší civilizace a našeho pohledu na svět jsou pro mě jen relativní pojmy a dnes jim nekladu takový význam jako kdysi. Pro mě je to prostě jen transformace, proměna stavu a subjektivní pohled zde hraje jen jednu z možných rolí.

Takže není nic, co končí ani začíná z obecného pohledu, ale jen se proměňuje. A proč? (To je moje obvyklá otázka.). Protože život je věčný, vše se proměňuje a mění. Vše totiž vychází a pochází z jedné látky z jednoho prazákladu a tento prazáklad každý nazývá jinak, někdo mu říká Bůh někdo pralátka, Akáša a dnes se často setkáme s pojmem energie.

Více ohledně tohoto popíši v dalším článku věnovanému, jak chápat svět jako energii a jak se vše dá (pro mě dnes již velice snadno) vysvětlit.

Děkuji za vaši pozornost.

S láskou a úctou zdraví Josua

Vytvořeno: 17. června 2009  |  Změněno: 10. srpna 2009

    Komentáře:


Přidat komentář

Zde můžete přidat komentář k tomuto článku. Pokud chcete zanechat jen vzkaz nebo máte nějakou připomínku ke stránkám přejděte sem.
Jmeno:
Nadpis:
Email:
Text:
Opište prosím tento kód.
Kontrolní kód:
Vyhrauzji si zde smazat všechny příspěvky, které nějsou k tématu, obsahují nevhodné vyjádření nebo něco či někoho haní. Děkuji za pochopení Josua.