Jak meditovat

Lidé se mě ptají, jak medituji a jak oni mohou meditovat. Jak se to dělá a co u toho musejí dělat, jak to vypadá a k čemu mi to slouží.

Popravdě toto téma je na delší povídání a asi tak trochu individuální, protože každému vyhovuje něco jiného, každopádně jsem se, rozhodl popsat pro ty, co nikdy nemeditovali, nebo nic takového nikdy nezkoušeli, alespoň stručný popis jak to dělám já, a co bych tak zájemci doporučil.

Asi má nejprve smysl zmínit, co je vlastně cílem meditace a co to je.

Pro mě to je dnes způsob jak trénovat svoji mysl, aby byla klidnější, abych mohl vědomě řídit svůj život a abych dokázal lépe vnímat energie kolem nás. Za další je to pro mě způsob „relaxace“ i když relaxace je něco jiného (podrobněji na konci článku). Také je to způsob očisty, ponoření se do sebe samého. Těžko se to vysvětluje, ale za ty roky je to velice klidné a příjemné místo, které beru, jako svoji součást.

Jak tedy začít nebo vyzkoušet meditaci?

Já bych doporučil, aby si ji každý vyzkoušel sám, a to nejlépe hned po dočtení tohoto článku. Protože právě svojí vlastní praxí/zkušeností, svým vlastním prožitkem můžete poznat nejlépe, co a k čemu to pro vás je.
Meditace se dá provádět mnoha různými, způsoby. V podstatě všechno, cokoliv si představíte, můžete dělat jako meditaci.  Já uvedu jednu, pro mě jednoduchou metodu, se kterou jsem začínal. Mám s ní dobré zkušenosti a vřele mohu doporučit.

CV: Pohodlně sedněte na zem, židli či jakkoliv, jak vám to vyhovuje (nemusíte mít zkřížené nohy – pro nás Evropany je většinou takový sed po krátké chvíli nepohodlný a vyrušující). Chvilku takto seďte (asi minutu) a až se uklidníte, tak začněte svojí pozorností sledovat, co se vám honí hlavou, jaké myšlenky vás napadají a co všechno na vás doléhá. Tyto myšlenky a pocity však jen sledujte a nevměšujte se do nich, nenechte se jimi unášet, nerozvíjejte dále myšlenku, nevystupujte v ní jako vy, ale sledujte mysl jako pozorovatel. Prostě jen seďte a pozorujte, to co se vám honí hlavou. Zpočátku to pro někoho muže být dost těžké a může mít problém si všechny myšlenky uvědomit nebo se těmito myšlenkami nenechat vyrušit z pozornosti. V tom případě postačí pro začátek jen v klidu sedět. Pokud cvičení budete častěji opakovat, tak si začnete více všímat svých myšlenek a bude to pro vás snažíš.

Takové cvičení postačí dělat denně ráno (nebo jak vám váš čas dovolí) tak 10 minut. Už po několika cvičeních ucítíte přínos tohoto cvičení. Každopádně je tento čas, strávený ve své niterné hladině, dobře stráveným časem. Po takovém krátkém pokusu si sami můžete vyzkoušet, jestli vám to něco přináší do života. Protože ne každému vyhovuje stejná metoda.

Jako doplnění bych zde uvedl, že v pokročilejší meditaci jde o vědomou koncentraci mysli, buď na jeden bod, nebo mysl úplně oprostit a nevnímat žádné myšlenky (což je jedna z nejnáročnějších technik). To pak slouží k vědomé pozornosti a značnému posílení mysli a uvědomění si sebe sama a rozvíjení vlastností, které jsou pro vás důležité.

Ještě bych rád uvedl, že meditace je vědomé se ponoření do sebe sama, uvědomění si sebe sama. Někdo u toho může vidět obrazy, někdo cítit zvláštní pocity a někdo nevnímá nic (zdánlivě), není důležité jaké to má projevy. Důležité je nezapomenou na cestu a její smysl, kterým je vědomá kontrola mysli, prožitky jsou jen vedlejším projevem, které zde nejsou důležité. Má smysl také dodat, že se nejedná ani tak o vědomou kontrolu v každé sekundě vašeho života, ale spíše jen o to vycvičit mysl, aby uměla takto pracovat a fungovat. Je pak na vás, zda takto nacvičený „sval“ využijete k řešení situací/rozhodování/poznání nebo jej nevyužijete. Je to jako když posilujete nohy, aby lépe a rychleji běhali, ale pak klidně jdete do práce. Pokud však potřebujete běžet, můžete a protože jste trénovali tak běžíte rychleji.

Zde jsme popsal něco o meditaci a o tom jak jsme já začínal, dnes můžete najít mnoho skupin, knih nebo filosofií, které mnoho dalších metod popisují, vyberte vždy tu, která se vám nejvíce líbí, na druhou stranu žádnou neodmítejte a máte li zájem klidně ji zkuste…

Nebojte se meditovat…. Je to dobře strávený čas a dobrá příležitost jak nahlédnout do svého nitra.

Dodatek: Relaxace

Ještě bych popsal rozdíl mezi relaxací a meditací, protože je to rozdíl a má to celkem význam. Jako relaxaci já beru takovou činnost, kdy jde jen o uvolnění,  je to jiný stav než při meditaci. Při meditaci se uvědomujete, zapojuje v ní mysl a svého ducha. Meditace je daleko dále od úrovně spánku než relaxace. Píši to zde hlavně proto, že u meditace není doporučeno usínat, to raději meditaci přerušte nebo odložte. U relaxace zase klidně můžete usnout a nijak to nevadí.

Mile rád vám osobně nebo v emailu odpovím na konkrétní detaily, postupy či rady, popřípadě z toho udělám článek, pokud by bylo stejných dotazů více.

Přeji krásné letní dny.

S láskou a úctou váš Josua.

Vytvořeno: 1. srpna 2009  |  Změněno: 10. srpna 2009

    Komentáře:


Přidat komentář

Zde můžete přidat komentář k tomuto článku. Pokud chcete zanechat jen vzkaz nebo máte nějakou připomínku ke stránkám přejděte sem.
Jmeno:  
Nadpis:  
Email:    
Text:  
Opište prosím tento kód.
Kontrolní kód:
Vyhrauzji si zde smazat všechny příspěvky, které nějsou k tématu, obsahují nevhodné vyjádření nebo něco či někoho haní. Děkuji za pochopení Josua.