Shank prakshalan krija

Tento zvláštní název se váže k očistné kůře těla, kterou provádějí Hatha-jogíni v Indii. Jedná se o očistu, kterou provádím už několik let a která mi pomáhá se zbavit usazenin v těle. Podle indických doporučení, se má provádět dvakrát ročně. Já ji však dělám jen na jaře.
Tato metoda zahrnuje především očistu tenkého a tlustého střeva, pak žaludku a dýchacích cest.

V čem spočívá tato metoda a jaký je její postup?

Jedná se o metodu očisty, při které se po dobu 40 dnů omezují určité druhy jídla, tomu však předchází:

První den očisty se postupně pije vlažná (35-40°C) slaná voda (1 čajová lžička na 1l vody). Množství soli je třeba dodržet přesně stejně jako teplotu vody. Sůl musí mít správnou koncentraci, aby se nechovala jinak než má. To samé u vody, takovou teplotu vody nemusí žaludek dlouho zpracovávat a voda může rychle pokračovat do střev. Při pití se provádí 5 asán, tedy jógových cviků, které jsou zaměřeny na vyměšování a v postupném sledu stlačují vnitřnosti shora dolů. Takto se vypije 4 – 6 litů vody a cvičení tak trvá celé dopoledne.

Protože mám již střeva celkem pročištěné, tak všechno u mě trvá daleko kratší a za tři hodiny jsem čistý a mohu odpočívat. Jako doplněk tohoto cvičení se doporučuje i výplach žaludku a pak nosních dutin.

Po kratší relaxaci se člověk muže najíst speciálního jídla, které se skládá z rozvařené rýže a munga (upravená zelená sója) nebo mrkve s ghí nebo máslem, to se pak jí celý první den.

Další dny se pomalu začíná jíst, nejprve jídla netučná a nenadýmající, až nakonec po 40 dnech se vrátíte k normální stravě a můžete jíst i maso, které je po celou dobu očisty zakázáno. Celkový popis mohu zaslat anebo jej později přepíši a podrobněji okomentuji.

Na závěr bych rád dodal, že tato metoda není vhodná pro lidi, kteří mají nějaké vážné problémy se zažívacími orgány anebo s játry či ledvinami.

Moje zkušenosti a pocity

Po provedení této očisty se cítím daleko lépe fyzicky, ale také meditační cvičení jdou mnohem lépe. Také si člověk v průběhu uvědomí spoustu věcí o svém stravování a způsobu jídla. A popravdě některé věci jsem z jídelníčku omezil úplně nebo je požívám minimálně.

Podrobný popis této metody najdete v článcích nebo klikněte zde

Vytvořeno: 20. března 2009  |  Změněno: 28. dubna 2009