Vegetariánství aneb jíst maso nebo ne?

O tomto tématu najdete hodně článků a knih. Nechci zde tento směr nějak rozepisovat podrobně, nemyslím si, že by to mělo valného smyslu. Pokud vás tento směr zajímá, asi si najdete příslušnou literaturu nebo stránky, kde budou podrobné informace.

Platí zde, že co člověk, to jiný přístup, a tak jsou lidé, kteří maso milují a jiní, kteří jej vůbec nemusí… takže každý to může mít jinak.

Zde uvedu jen to, jak jsem to prožíval já a jaké z toho mám závěry a výsledky.

Jak jsem začínal?

Dlouhou dobu jsem chtěl být vegetariánem a nejíst maso, a to hlavně z důvodu nezabíjení a neubližování druhým.  Maso jsem měl vždy rád a velmi mi chutnalo.

Často jsem na to, jak být vegetariánem myslel a pak i o tom mluvil. Což je cesta k tomu, jak něco uskutečnit. A tak se i časem stalo.

Takže jsem se jednou rozhodl, že nebudu jíst maso, to mi ale dlouho nevydrželo. Po týdnu až dvou, jsem cítil svoje tělo značně zesláblé. Necítil jsem se dobře a vůbec mě to netěšilo. Takže jsem to tehdy přerušil s tím, že se budu snažit jíst masa méně, ale nebudu vegetarián. Tehdy šlo o to, že jsme na to nebyl připraven a ta prudká změna si vyžádala své.

Další z mých pokusů už byl úspěšný. Po několika měsících od prvního pokusu, jsem si něco nastudoval, promluvil si s lidmi, kteří tak žijí už několik let. Zjistil jsem si informace o tom, jak takhle mohu žít, a také jsem to začal praktikovat. Byl to úspěch, mohl jsem tak normálně fungovat. Dokonce jsem se cítil i lépe.

Co vše jsem pro úspěch ve vegetariánství/veganství musel udělat?

Abych řekl pravdu, dokonce jsem se tehdy stal i veganem. Rozdíl mezi vegetariánstvím a veganstvím chápu tak, že vegetarián nejí maso a jakékoliv výrobky z masa připravované (ryba je maso a spousta Éček je také základem z mrtvých zvířat). Vegan navíc nejí ani výrobky z vajec.

Pro orientaci zde uvedu, co všechno jsem si sehnal a jak jsme se, jako vegan zdravě stravoval.

Jedl jsem zeleninu, které je opravdu velká spousta, obiloviny, mléčné výrobky, ovoce, ořechy atp. Sehnal jsem si některé vitamínové doplňky stravy nebo stravu obohacenou o některé vitamíny. Dnes se to dá celkem snadno všechno opatřit v obchodech zdravé výživy, lékárnách atd. Z doplňků jsem si sehnal vitamín B12, Vápník, Mastné kyseliny jako Omega3, Omega6, Jód, D2, železo a zinek. Stravoval jsem se hodně různorodou a co nejpestřejší stravou. Denně jsem jedl hrstku různých ořechů, obilovin, všechny druhy zeleniny, ať v syrovém nebo vařené podobě. Dále také ovoce, mléčné výrobky, máslo (žádné margaríny nebo tuky ze zvířat), chodil jsem na sluníčko a ven do přírody, vařil si čaje bylinkové, zelené, dále pil praženou kávu atd.

Tak takhle jsem postupoval, všechno jsem si o tom načetl a zjistil od lidí, kteří takhle žijí, vše si rozmyslel, aby mi to dávalo smysl. Tehdy jsem už nenechal nic náhodě a myslím, že se mi to povedlo.

Možná někomu může připadat, že by měl hlad nebo se nenajedl, že není z čeho vybírat, ale musím říct, že jsme se o jídle a svém stravování hodně dozvěděl a od těch dob si pochutnám i na nemasitém jídle. Teď vím, že se dá udělat tisíce jídel bez masa nebo bez vajec a pocit z jídla nemasitého je lehčí. Trávení a vyměšování je pak rozhodně daleko jednodušší.

Stravování v práci

Setkal jsem se v souvislosti s vegetariánstvím/veganstvím, s fenoménem naší doby. Tím je stravování v restauracích a hospodách v době pracovního dne.

V naší společnosti, kde jde hlavně o rychlost a chutě, často stěží najdete jídlo, které by neobsahovalo maso a vejce. Stačí se podívat na denní menu restaurací. Když je tam jídlo, které vyhovuje vegetariánům, jedná se o výjimku. Jídla takto připravována jsou, často ne příliš chutná, nebo ne příliš pro tělo prospívající (těžká, přesolená nebo překořeněná atd.). Není to asi pravidlo, ale v mém okolí to byl a je běžný stav. Nemluvě ani o tom, že lidé při jídle spěchají a nemají na jídlo klid a pohodu.

Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti kuchaře amatéra, že se dají udělat velice lahodná, čistě zeleninová nebo vegetariánská/veganská jídla, po kterých se olizujete až za ušima.

Jak to pokračovalo?

Stále jsem přemýšlel o smyslu a významu toho co dělám. Mohu říct, že jsem se cítil naprosto v pohodě, sice jsem musel trošku pracovat na tom, abych  to fungovalo, ale věřím, že praxí by to byla rutina stejně, jako u ostatních lidí. I přesto, že jsem byl v pohodě a stal se veganem u tohoto jsem nezůstal dlouho, trvalo to přes dva měsíce.

Existují tu dvě pro mě podstatné věci, které jsem řešil.

První věc, která z toho pro mě vyplynula, byla, že jdu z extrému do extrému. Nejprve mě nezajímalo, jak jsou vajíčka, maso, a produkty ze zvířat získávány a jaký mají tato zvířata život. Pak jsem nechtěl jíst nic z těchto produktů, aby zvířatům nebylo ubližováno.

Nakonec jsem uznal, že stravování se bez masa a vajec, s doplňky stravy, není nutné a že jíst produkty ze zvířat nemusí být v neprospěch a nebrání mi to na cestě k duchovnímu poznání.  A to proto, že nikomu se neděje nic, co nechce. Jde tu jen o to, jakým způsobem to bude provedeno a kolik dalších okolností do toho bude vtaženo.

Chtěl jsem tedy najít způsob, jak se stravovat přirozeně pro tuto dobu a dnešní podmínky. Zároveň ale umožnit zvířatům, co nejdůstojnější život. Dnes to dělám tak, že často kupuji výrobky, pokud to jde, které jsou z ekologických farem a kde kladou důraz na to, jakým způsobem zvířata žijí a čím se stravují. To stejné aplikuji u všech potravin a tekutin (BIO).

Druhá věc je, že se nechci vzdávat pojídání masa a vajec, jediné čeho jsem se vzdal, je závislost na jejich pojídání. Ano, už nejsem závislý na tom, že musím mít maso. Abychom si rozuměli, jde mi o to, že já jsem dnes odpoután od závislosti na pojídání masa, ale ne od pojídání masa.

Tak takhle jsem já prožil a vyřešil cestu vegetariánství.

 

Zdraví Josua

Vytvořeno: 13. dubna 2009  |  Změněno: 13. dubna 2009