Podrobný popis shank prakshalán kriji

Děkuji tímto všem za emailové i osobní reakce a přízeň.

Je vidět, že nejsem sám, koho zajímá osobní růst, a to jakým životem žijeme, to je skvělé. Jak se ukázalo, několik lidí mě požádalo o podrobnější popis očistné metody s vidinou toho, že by to zkusili také. Dokonce se našli lidé, kteří tuto metodu také provozují, což je skvělé.

Na základě zájmu tedy podrobně popisuji, jak provádím Shank-prakshalán kriju já.

Nejprve bych rád řekl, že tento článek je přepis jiného článku, jehož zdroj neznám, dostal jsem jej od učitelky jógy, paní Dolínkové, před několika lety. Tento popis doplňuji o věci, které dělám já.

Proč právě tato krija a k čemu je?
Příčinou mnoha nemocí je špatné trávení. Existuje jedna velice účinná hathajógická krija, která pročišťuje střeva. Nazývá se Shank Prakshalán Krija. Má silný očistný účinek na tělo i mysl.

Co krija přináší?
- Udržuje a posiluje zdraví.
- Zachová tělesnou a duševní svěžest.
- Udržuje mladistvý vzhled.
- Čistí tělo a zároveň i jasní rozum a myšlenky.

Existují dvě techniky na pročistění střev: Bhasti a Shank Prakshalán.


Bhasti- jógový klystýr 

se dělá ve vodě hluboké po pás, přičemž provádíme ašvini mudru (několikrát stáhnout a povolit svaly konečníku) a Naulí (náročná technika pohybu břišních svalů) současně. Tímto způsobem vtáhnout 1 - 2 litry vody. Pak odejdeme na toaletu. Opakujeme 1-2 krát. Takto se střevo pročistí.

Bhasti je však velice těžké se naučit. Je snadnější metoda - a tou je Shank Prakshalán.

Já osobně jsem tuto metodu nikdy nezkoušel a navíc v našich řekách už není ani tak čistá voda jako kdysi, takže bych ji asi ani nedoporučoval zkoušet v našich podmínkách.


Shank praksahalán

Kdo muže tuto kriju provádět?
Záleží samozřejmě na vašich schopnostech a zdravotním stavu, určitě by ji neměli dělat lidé, kteří mají problémy s ledvinami či játry, dále bych ji nedoporučil lidem s výraznými problémy s hemeroidy. Dále asi také nebude vhodná pro lidi, kteří mají vředy. Pokud si nejste jisti, pohovořte si se svým lékařem.

Co znamenají tato slova?
Shank je ulita, která se točí v mnoha závitech; podobně jako naše střeva. Chceme-li naplnit ulitu vodou, musíme ji naklánět a otáčet, aby se voda dostala závity dovnitř.
Prakshalán znamenaná prát nebo čistit.

Popis celé procedůry

Celý popis jsme rozdělil do 4 částí kde popisuji co a jak provádím.

A. Plán jídla
B. Postup cvičení, které se prování prvního dne.
C. Asány
D. Příprava jídla Khičerí


A. Plán jídla:
Postupně jsou v tomto přidávány potraviny, které je možno jíst.

Den předem: již nevečeřet  a nebo alespoň velice lehké jídlo.

1. den:
V tento den se provádí očistná procedura (viz. B. Postup cvičení a C. Asány).
Jí se jen khičerí (viz. D. příprava jídla), a to jednou po očistné proceduře a jednou na večeři.
Důležité: Po skončení očistné procedury aspoň 3 hodiny nepít. Pak je povolena vlažná voda nebo heřmánkový čaj. V žádném případě nepít nic studeného.
Neusnout po relaxaci! Omezení tělesných funkcí, které by ve spánku nastalo, by se projevilo nepříznivě na krevním oběhu (následkem by mohlo být bolení hlavy) a na snížené imunitě. Při prochlazení nebo průvanu by mohla nastat infekce podmíněná  zvýšenou citlivostí střevní stěny.
Proto je velmi důležité držet se po docvičení v teple a vystříhat se namáhavé činnosti.  Na první den vy se člověk neměl koupat nebo jít do sauny. Krátká sprcha je povolená.

2. den:
Snídaně: heřmánkový nebo mátový čaj (možno osladit cukrem nebo medem). Housky nebo bílí chleba, máslo a tvaroh. Já občas k snídani jím bílou housku s máslem a medem.
Oběd a večeře: Listová zelenina (špenát, salát na vaření) dušená na másle, mírně kořeněn uvařené oloupané brambory s máslem a solí.

3. den:
Snídaně: stejná jako druhý den.
Oběd a večeře: dušená zelenina (listová zelenina, cuketa, mrkev, zelené fazolové lusky), bílá rýže, pšeničný šrot, drcené kroupy, kompot, brambory, obilniny, čerstvý tvarohový sýr (resp. ovčí).
Pít: lze všechny bylinkové čaje (kromě šípkového).

od 4. dne se smí jíst:
vše jako 3. den, navíc lze jíst i tmavý chleba (žádný celozrnný!), bílý jogurt, zelený čaj.

Po dobu 7dnů (1. – 7. den) se nesmí jíst:
mléko, tvrdý sýr, ovoce a ovocné šťávy, salát, fazole, čočka, cibule, česnek, květák, zelí, černý lilek, hrách. Obecně jídla nadýmající, ostře kořeněná, nápoje s CO2 (bublinkami), celozrnný chléb.

Po dobu 14 dnů se nesmí pít:
černý čaj, káva, pivo.

Po dobu 20 dnů se nesmí jíst a pít:
vejce a vaječné výrobky, víno.

Po dobu 40 dnů se nesmí jíst a pít:
maso (jak bílé tak červené), rybí a krabí maso, cigarety, ostatní alkoholické nápoje.

Tímto celá kůra končí.

Obecně:
Podle zápisu co mám já je doporučeno ji provádět 2x ročně, a to na jaře a na podzim (duben a říjen). Dodatečně se může dělat i v lednu a v srpnu. Doporučují zde, že by poprvé s vámi měl cvičení provádět někdo zkušenější, kdo vám popřípadě může pomoci, pokud budete mít nějaké problémy.


B. Postup cvičení, které se prování prvního dne.

Trvání 4 - 5 hodin, provádět dopoledne. Večer před tím už nejíst. Budete potřebovat tak 4 - 6 litrů teplé slané vody místo, kde budete cvičit a dostupné WC raději blízko od cvičícího místa.

Příprava vody:
Důležitou součástí je osolená voda, kterou budete proplachovat svoje vnitřnosti. Soli musí být přesné množství a to jedna čajová lžička na jeden litr vody. Tato voda by se po celou dobu měla držet při teplotě 36-40 °C (na měření používám velký zavařovací teploměr za pár korun). Vždy si připravím vodu tak, že ji převařím (100°C) a pak ji postupným přeléváním, anebo v nádobě s chladnou vodou chladím.
Já si vždy dělám jeden litr dopředu, takže jeden litr pomalu ochlazuji a druhý už mám připravený a převařený se solí. Tak mohu popřípadě využít i horké vody kdyby mi teplota příliš klesla.
Voda se pije po 0,25l vody. Já piji někdy i 0,3l.

NEZAPOMEŇTE MÍT VODU VŽDY OSOLENOU A VE SPRÁVNÉ TEPLOTĚ.

Průběh:
Vypijete sklenici (0,25 l) připravené vody a jdete cvičit asány (viz část C. Asány). Pak se vrátíte, zkontrolujete vodu, vypijete zase sklenici a jdete zase cvičit. Úplně na začátku můžete vypít dvě sklenice najednou.
Kdo má problém s pitím této vody, je dobré moc se s tím nemazlit a raději to vypít najednou. Když jsem pil vodu pomalu, tak jsem s tím musel zápasit.

Asi po čtvrté sklenici (já chodívám po 5-6 té) jdete na záchod a uděláte tam ashvini mudru (mírně se na toaletě zvednete a několikrát provedete stažení konečníku).

Pokud máte na začátku problémy s vyměšováním, tak i nadále pokračujte v pití vody a provádějte asány.  Popřípadě provádějte ashvini mudru na WC, anebo 5-tou asánu znova (vraní chůze). Nakonec to půjde.
Vím, že poprvé mnou voda začala procházet až tak po 10 sklenici dnes tak po 5-6. Znám člověka kdo to po 12 když to nešlo vzdal. Já bych, ale doporučoval pokračovat.  Nakonec vámi bude voda protékat a to dokonce v takových intervalech jak jste ji pili.

Když už je všechno v chodu, není třeba provádět všechny asány, někdy to ani nejde :) Po návratu z toalety se jděte napít zase vody a cvičení začněte znova. Já pak snižuji počet opakování asán na 2-3x každou.

Pití ukončíme, až námi protéká čistá voda bez nečistot a zbytků. Je to hodně namáhavé a člověk je po těch pár hodinách cvičení celkem unavený a dehydrovaný. Pití ale čehokoliv kromě výše uvedené vody je striktně zakázáno.

Pít se nesmí ani po skončení cviční a to 3 hodiny. 

Je doporučován i výplach žaludku a nosu. Po skončení celé očisty se má relaxovat asi tak 45 minut (Neusnout!!). Před relaxací dáte vařit jídlo (viz. D. příprava jídla).

Výplach žaludku:
Po skončení je doporučován i výplach žaludku. Ne každý toto umí, já tuto variantu provádím také. Připravte si 1-1,5 litru vody tentokrát už neosolené, ale teplota má být zachována (36-40 °C).  Tuto vodu vypijte najednou a pak ji vyzvracejte.
Já vím, že musím vypít určitě víc jak jeden litr protože mi to pak nejde, ale každý to má jinak. Při zvracení vody si pomáhám tím, že si strkám prsty do krku.

Výplach nosních dutin(Néti):
Tuto metodu pro pročištění provádím často a hlavně pokud po probuzení cítím ucpaný nebo zanesený nos.
Spočívá v tom, že do nosu natahujete nebo jím necháte protékat slanou vodu (zase 1 čajová lžička na 1 l vody). Voda zde muže být jen vlažná, občas používám i studenou.
Tato metoda dobře a efektivně pročistí nos. Upozorňuji, že se jedná spíše o preventivní metodu, kdy máte lehce zanesený nos.

Doplněk (Laghu shank prakshalan krija):
3 - 4 den po Shank prakshaláně se má provést následující cvičení:
Ráno před snídaní vypít 5 - 6 sklenic teplé vody bez soli (36-38°C) a po každé sklenici provést zase stejných 5 cviků jako u shank prakshalány.
Tímto cvičením se opět uvede trávení do normálního běhu a pročištění střeva se tím dokončí.
Já sám jsem jej dlouho nedělal, ale naposledy jsem jej provedl a mohu říci, že je to příjemné.


C. Asány:

Všechny asány uvádím tak, jak jsou doporučovány s mými drobnými doporučeními. Pokud někomu nevyhovují nebo je dělají rádi jinak, není v tom problém. Podstatné je zachovat smysl těchto asán. Existuje spousta variací těchto asán a v příslušené literatuře najdete určitě podrobnější informace. Obecně lze těm co asány nikdy necvičili říct, že vše se provádějí velmi pomalu a klidným soustředěným dechem.
Tyto asány a sled ve kterém jsou prováděny, podporují postupné tlačení na trávicí ústrojí. Z vlastní zkušenosti vím, že je to opravdu účinná metoda, která pomáhá třeba i při normálních obtížích při vyměšování.

Tedasána 10x opakovat
S nádechem zvednout paže nad hlavu a pak celé tělo vytahujeme nahoru. Stojíme na špičkách a hlavou se díváme do spojených dlaní nad hlavou.

 

 

 

Trikonásana 5x opakovat vpravo i vlevo.
Klasické úklony do strany s jednou rukou dole na noze a druhou v pase nebo zvednutou nad hlavou. Při úklonu vydechujeme, když se vracíme nahoru z úklonu tak se nadechujeme. Strany se střídají.

 

 

Triyak bhudžangásana 5x opakovat vpravo i na vlevo.
Tato trochu fyzicky náročná asána se provádí tak, že ležíme s čelem na zemi. Postupně zvedáme trup, ruce nám jen pomáhají se přidržovat a jemně se o ně opíráme (nádech). Pak se podíváme na svoje paty na jednu stranu (výdech). Vrátíme hlavu zpět (nádech) a hlavu zase pokládáme na podložku (výdech). To stejné provádíme na druhou stranu. Strany se střídají.

 

Meru pristhásan 5x opakovat celý cyklus vpravo i vlevo.
Toto je jedna z mála dynamických asán, zde se ale velice hodí. Začíná vždy v první pozici na obrázku, pak se na jednu stranu provede 9 krát takový švihový zákmit se hlubším výdechem (opravdu zášvih, ale břicho je zpevněné, myslete na svoje možnosti – nic nepřehánějte). Při desátém zákmitu se nevydechuje rychle, ale pomalu a přitom, se jak vidno na posledním obrázku tělo obloukem dostává do předklonu, pak se s pomalým nádechem zvedá do první pozice. Strany se střídají.

Vraní chůze 5x opakovat

5x opakovat

V dřepu s mírně rozkročenýma nohama, ruce na kolenou. Začínáme tak že dáme jedno koleno k chodidlu až na zem a druhé tlačíme jako by do kříže proti tomuto kolenu. Přitom otáčíme hlavou ve stejném směru jako koleno, které tlačíme k chodidlu.

 


Tato asána tlačí právě na nejspodnější části vyměšovacího ústrojí.


D. Příprava jídla:

pokud jste gurmáni, můžete si připravit jídlo speciálně k tomuto doporučované. Dá se však zvolit i jednodušší varianta, která nepotřebuje tolik přípravy.

Pokud chcete speciální jídlo zvané Khičerí, tak:
zelená sója (Mungo – dostupné ve zdravých výživách) se dá namočit do vody dva dny předem a opět se nechá uschnout. Pak se pomele nahrubo (stačí tak na půlky) a znovu se namočí ve vodě. Tímto se od ní oddělí slupky, které se opatrně odstraní promytím.
Já jsem je ručně tak ½ dne po namočení mačkal a slupky jdou dolu samy, pak jsem je průběžně promýval a slupky, jelikož jsou lehčí, se daly odlévat z hrnce s vodou. Tento proces je ale o něco delší.

Vaření pokrmu Khičerí:
Jeden šálek bílé rýže s jedním šálkem „munga dal“ bez slupek (tu jsme si předem připravili) osolí se, okoření trochou kumínu (římský kmín v nouzi stačí drcený kmín – řecký je výrazně aromatičtější), ½ čajové lžičky kurkumy (dostupné také v zdravé výživě, mimochodem základ indických jídel a velmi dobrý prostředek pro hojení ran jak vně, tak uvnitř těla, já přidávám do každého jídla – je bez výrazné příchuti). Zalít 4,5 šálky vody a alespoň hodinu vařit na mírném ohni (to proto, aby se všechno řádně rozvařilo). Khičerí má být měkké jako kaše. Na konci vaření se přidá ghi (přepuštěné máslo – nikdy jsem nezkoušel) nebo obyčejné máslo (3 — 4 polévkové lžíce).

Náhrada za Khičerí
Jako jednodušší varianta jídla se dá připravit tak, že:
místo munga se přidá dušená mrkev na másle (já si dávám tak 4-5 větších mrkví). Vše zase musí být rozvařené a stejně dlouho vařené. Ne však připálené. Sami poznáte, kdy je z toho taková kaše. Několik let jsem jedl toto jídlo.

Význam tohoto jídla:
Tento pokrm působí jako ochranná mazací pasta pro střevní stěny. Toho je zapotřebí protože krija je pro střevní stěny náročná, neustálými pohybym a slanou vodou a odlupují staré nánosy, ale i ochranná sliznice střevní stěny. Proto je střevo po Shank
Prakshaláně citlivé a zranitelné.
Aby se střeva opět vyplnila a aby se zamezilo stažení a slepení střevních stěn, měl by člověk khičerí sníst co nejvíce (alespoň 2x více než při normálním jídle).

Vytvořeno: 26. dubna 2009  |  Změněno: 4. května 2009

    Komentáře:


Přidat komentář

Zde můžete přidat komentář k tomuto článku. Pokud chcete zanechat jen vzkaz nebo máte nějakou připomínku ke stránkám přejděte sem.
Jmeno:
Nadpis:
Email:
Text:
Opište prosím tento kód.
Kontrolní kód:
Vyhrauzji si zde smazat všechny příspěvky, které nějsou k tématu, obsahují nevhodné vyjádření nebo něco či někoho haní. Děkuji za pochopení Josua.