Co vše jsem cvičil a cvičím?

Z praktického hlediska dělám pro svůj růst především cvičení, která popisuje František Bardon ve svojí knize: „Brána k opravdovému zasvěcení“. Zdánlivě jsem v nich neměl žádný velký pokrok, když se na to však dívám teď, tak mi tato cvičení pomohla změnit celý život, opustit staré a převzaté způsoby myšlení. Dokázal jsem díky nim jít sám, svojí vlastní cestou, za svým cílem.

Co cvičím dnes?

Dnes pokračuji v těchto cvičeních stále dál, některé si upravuji a jiné už nedělám. Neříkám, že mohou sedět každému, ale mně sedí. Také jsem do svého repertoáru zařadil i další cvičení, která mi byla předána prostřednictvím p. Kubíka, za což mu děkuji. Děkuji také všem učitelům, kteří mi kdy dali jakékoliv poznání, které jsem hledal, ať již prostřednictvím knih, audio záznamů anebo osobních setkání či přednášek.

Další cvičení?

Další formou cvičení jsou moje chvíle malování, tancování a třeba i zpěvu, i když ten raději v soukromí :). Nemalý čas trávím také tím, že kontempluji (dívám se na věci z různých úhlů pohledu) na nějaké téma, někdy to přejde jen na úroveň myšlení, promítání a probírání si možných situací a jejich vyvíjení do potřebných úrovní, kde najdu odpověď. Odpovědi mi ale také někdy přicházejí i uprostřed naprosto neočekávaných nebo běžných situací.
Kromě těchto cvičení dělám také občasné relaxace, a uvolnění těla.

Běžný život

Cvičím také v běžném životě při práci, na cestě, v obchodě a koncentruji se na různá cvičení nebo praktiky. Prostě „cvičení“ je radost, je to zábava, a v tomto duchu je také vždy provozuji.

A něco na závěr

„Být v klášteře a věnovat se duchovnímu životu, meditacím a Bohu, vám umožní růst, dejte ale mnichovi ženu a 3 děti a uvidíte velmi rychlý duchovní růst.“ Ano, cesta ženatého muže nebo vdané ženy je daleko komplikovanější, zato ale přináší nejvíce radosti a poznání.

Proto neutíkejme od našeho života, protože on je právě tím, co zde chceme dělat. Opouštějme jen věci, které nám už neslouží a potřebujeme místo pro nové.

Vytvořeno: 20. března 2009  |  Změněno: 9. dubna 2009